top of page

Placeboeffekten

Förväntanseffekten som kan ge positivt resultat

1955 publicerades det en artikel av Henry Becher om placeboeffekten. Det var under andra världskriget på den italienska fronten när morfinet tog slut som det injicerades saltlösning istället på de krigsskadade istället för morfin som till deras förvåning ändå gav stor lindring.

 

"Det är placeboeffekten." Det brukar benämnas som en osynlig kraft som kan få oss att må bättre av till exempel sockerpiller istället för förväntad medicin. Men placebo är en intressant effekt och ska naturligtvis inte underskattas. Det är kanske en essentiell komponent i varje lyckad sjukdomsbehandling. Eller åtminstone en delkomponent i lyckosamt resultat.

Att tankens kan ha makt över kroppen på olika sätt är inget nytt, men under de senaste åren har flertalet forskare kunnat erhålla bevis för vad som händer när förväntningar och känslor påverkar nerver, hormoner, kemiska substanser och immunsystem. 

Är Reiki en förväntanseffekt och något som blivit skapat av placeboeffekten? Rent teoretiskt fungerar Reiki oavsett om du tror på det eller inte. En rewiew-artikel drog slutsatsen att Reiki är bättre än placebo [1.]. Med det drar jag slutsatsen att Reiki fungerar alldeles utmärkt utan placebo.

1. Reiki is better than placebo and has broad potential as a complementary health therapy.

Complementary & Alternative Medicine vol. 22(4). pp 1051-1057 (2017).

McManus, D.E. Phd

bottom of page