top of page

Det magiska fettet Ghee

Guldkornet Ghee är en rasayana inom Ayurveda, vilket betyder att Ghee ger vitalitet och dessutom är välgörande för alla tre doshor (kroppskonstitutioner) vata, kapha och pitta. Ghee smörjer dina inre organ, är främjande för matsmältning, är läkande för kroppen, ger ökad livskraft och balans.

Varför behöver vi då fett? Förutom för att det ger oss energi skyddar fetter också våra inre organ, bygger celler, hjälper till att bilda hormoner och ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.

Ghee görs av smör där man kokar bort vattnet och separerar och silar bort salter och proteiner från fettet. Resultatet blir rent fett, som är fritt från protein, laktos, vatten och salt.

Ghee kan förvaras i rumstemperatur och har mycket lång hållbarhet. Smaken påminner om smör men är lite nötigare i smaken.

Ghee innehåller vitaminerna A, D och E samt betakaroten. Ghee innehåller många bra och nyttiga fetter, men framförallt smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).

Ghee kan användas i matlagning, steka med fettet, i choklad och kaffe istället för mjölk, bre på bröd och så vidare.

Smörsyran är mycket nyttig eftersom den ger näring till tarmslemhinnans celler och sägs ge ett visst skydd mot virus och cancer. Ghee anses vara en medicin inom Ayurveda. Varför inte pröva!

Smörbröd

Ghee är magiskt bra

bottom of page