top of page

Det magiska fettet Ghee

Guldkornet Ghee är en rasayana inom Ayurveda, vilket betyder att Ghee ger vitalitet och dessutom är välgörande för alla tre doshor (kroppskonstitutioner) vata, kapha och pitta. Ghee smörjer dina inre organ, är främjande för matsmältning, är läkande för kroppen, ger ökad livskraft och balans.

Varför behöver vi då fett? Förutom för att det ger oss energi skyddar fetter också våra inre organ, bygger celler, hjälper till att bilda hormoner och ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.

Ghee görs av smör där man kokar bort vattnet och separerar och silar bort salter och proteiner från fettet. Resultatet blir rent fett, som är fritt från protein, laktos, vatten och salt.

Ghee kan förvaras i rumstemperatur och har mycket lång hållbarhet. Smaken påminner om smör men är lite nötigare i smaken.

Ghee innehåller vitaminerna A, D och E samt betakaroten. Ghee innehåller många bra och nyttiga fetter, men framförallt smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).

Ghee kan användas i matlagning, steka med fettet, i choklad och kaffe istället för mjölk, bre på bröd och så vidare.

Smörsyran är mycket nyttig eftersom den ger näring till tarmslemhinnans celler och sägs ge ett visst skydd mot virus och cancer. Ghee anses vara en medicin inom Ayurveda. Varför inte pröva!

Smörbröd

Ghee är magiskt bra

Honung

Honung översätts inom Ayurveda till "perfekt sötma". Det är ett livsmedel med många olika medicinska kvaliteter. Honung innehåller nästan i princip allt vi behöver näringsmässigt.

Honungen har påverkats av de ansamlande bins egna enzymer och honung är därför av värmande karaktär. Honung är därför det enda rekommenderande sötningsmedlet för Kapha kroppskonstitutionen.

Honung innehåller också olika sockerarter som fruktos, glukos, sackaros och maltos. Utöver det innehåller det proteiner, fetter, vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror.

Honung har många medicinska egenskaper som är intressanta. Vid förtäring går det snabbt till blodet och ger energi. Honung är antibakteriell och bildar väteperoxid när det läggs på ett sår.

Honung har en positiv effekt på inflammerade slemhinnor som uppstår vid förkylning och lindrar halsont.

Honung ger också uppbyggande näring till våra fortplantningsorgan och vår energireserv/inre livselixir Ojas.

Lokalproducerad honung kan ge hjälp mot allergier.

Honung bör dessutom inte värmas eftersom många näringsämnen går förlorad vid upphettning.

Honung är kaloririkt och bör inte överkonsumeras.

Bin lever ca 40 dagar. De besöker ca 1000 blommor när de suger nektar. De producerar mindre än en tesked honung under en livstid. För oss är det en tesked med honung. För bin är det ett liv. Tack alla bin.

 
"Ojas is the first thing created in the body of living  beings. It is ghee colored, it tastes like honey and smells like puffed rice".

Caraka Samhita Sutrasthana
bottom of page