
.png)
Sofie J.A:s visdom
Groddar

Groddar innehåller många bra näringsämnen som vitamin C, B, A och E. Dessutom innehåller groddar få kalorier. I groddningen frigörs välgörande enzymer som underlättar matsmältningen. En bra matsmältning är a och o för god hälsa.
​
Groddar innehåller också mycket fibrer som är befrämjande för mage och tarm.
​
Genom att äta mat som groddar som är naturliga får du maximalt med näring och enzymer (ej uppvärmda). Det hjälper kroppen att rena sig från gifter och slaggprodukter.
​
Groddar hjälper till mot en försurad kropp. Groddar är basiska som neutraliserar eventuell försurning i kroppen. Det går till och med att göra smoothies på groddar.
​
Att grodda själv kostar inte mycket och du tillgodogör många välgörande vitaminer och ämnen. En riktig hälsobomb med andra ord som ger dig vital livskraft och energi.
Hunzafolket
​
Hunzafolket är kända för att leva länge och utan sjukdomar. Sjukdomar som diabetes, reumatism, sömnlöshet och magsår var helt okända för Hunzafolket. Hunzafolkets huvudsakliga diet består av sädesslag som vete, havre, råg, korn och majs. Frukt var också en stor del av maten. Sädesslagen groddades innan de åt dem och det gjordes för att underlätta matsmältningen.
​
Okinawa
​
Okinawafolket använde sädeslag som frön och bönor som de blötlade, groddade, kokade och fermenterade. 90 % av deras diet bestod av vegetabilier. I Asien är det oftast groddning av mungbönor och sojabönor.
​
James Cook sjöfarare
​
Under 1700-talet var skörbjugg en risk för sjömän. När James Cook började att grodda olika sorters frön lyckades han med att hans besättning inte längre fick skörbjugg. När man groddar blir det en kraftfull ökning av C-vitamin när fröet omvandlas till grodd [1.].
​
1. Bendroth, J., Christensen, A. [2021]: Groddar och skott - framtidens mat, Vulkan.se, ISBN 978-91-89097-58-2.