top of page

Gurkmeja
Gurkmeja innehåller ämnet curcurmin (det vill säga 5 % av fenoliska curcurminioider). Gurkmeja innehar egenskaperna att hjälpa till med att vara antiinflammatorisk, antioxidant (skyddar mot fria radikaler), förbättrar immunförsvaret, hjälper till med sårläkning och är antimikrobiell [1].

Gurkmeja används i Ayurveda för att balansera vata, pitta och kapha. För mycket gurkmeja kan ge överskott av pitta och vata. Den har välgörande egenskaper som gör att den bygger upp rasa och rakta dhatus (det vill säga blodet och plasma i cirkulationssystemet). Gurkmeja stimulerar agni (den förbrännande elden) och hjälper också att reducera kapha och ama (slaggprodukter och toxiner) [2.].

Gurkmeja anses att ha många medicinska egenskaper i Ayurveda. Gurkmeja stärker även också energin som finns överallt i kroppen, lättar gasbildning, avmaskar, förbättrar matsmältning, reglerar menstruation, löser upp gallstenar och förbättrar artrit. Det går att säga att gurkmeja är ett exempel på en rasayana. Rasyana befrämjar produktionen av ojas som i sin tur hjälper till att hålla kanalerna rena.

Gurkmeja doseras maximalt ½ tesked/dag. För att få maximal effekt har det visat sig vara fördelaktigt med ha med fett och att det är uppvärmt. Gurkmeja och ingefära, kokosolja (eller ghi), peppar och vatten är en mycket gynnsam kombination som heter guldmjölk som är bra för mycket. Eftersom gurkmeja är antimikrobiell hjälper den till att avdöda bakterier och är därför gynnsam vid en matförgiftning.


1. Braun, L., Cohen, M., (2015): Herbs & Natural supplements. An evidence-based guide. Vol 2, ISBN 9780729541725, pp 1009-1017.
2. Google (2018): Ayurveda questions, Tumeric. 

Förr i tiden användes hallon för att stärka hjärta och mage. Infusion på hallonblad och nässlor sades förr att öka fertiliteten. Bären innehåller C-vitamin, kalium, magnesium, antioxidanter och fibrer. Kan vara bra för klimakteriet [1 och 3]. Hallon är söt , sur och sammandragande. Har en kylande effekt och hjälper matsmältning agni. Hallon stimulerar vata och minskar kapha dosha eftersom hallon är slemlösande och är av de skälet bra för att minska ama. Är inte lämplig att blanda med mjölkprodukter som är en ogynnsam kombination enligt Ayurveda.

Hallon är bra att blanda i smoothie (utan mjölkprodukter). Att dricka hallonte är bra för att bli gravid (men bör inte drickas när man är gravid). Hallon innehåller också ketoner som sägs vara bra för att få bort bukfettet [2.].

Hallon sänker också blodtrycket, förebygger mot hjärt- och kärlsjukdomar och bygger upp dhatus asthi (ben) och hud och reglerar blodsockret.

 

 

 

  1. Barnford, D., s., et al. Raspberry leaf tea: a new aspect to an old problem. Br J Pharmacol 40.1 (1970): 41-43.

  2. Morimoto, C., et al. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Science 77.2 (2005): 194-204.

  3. Smolinski, D., et al. A pilot study to examine a combination botanical for the treatment of menopausal symptoms. J Alternative Complement Medicine 11.3 (2005): 483-489.

  4. Google, Fråga Ayurveda raspberry.

Hallon

Citroner

Citroner den bortglömda mirakelfrukten.

En citron om dagen håller doktorn borta. Citroner boostar immunförsvaret, balanserar surhet i kroppen, minskar sötsug, bra mot eksem, baksmälla och är utrensande är några av fördelarna.

-Innehåller nyttiga vitaminer som C, E, B, betakaroten och folat.
-Innehåller också bioflavonider.
-Paradoxalt trots att det smakar surt är citron basisk och den återställer en försurad kropp.
-Stärker celler och blodkärlen.
-Är en antioxidant.
-Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.
-Är antiinflammatorisk och antiseptisk.
-Hämmar bakterier, svamp och virus.
-Utdrivande av gifter.
-Stimulerar matsmältning.
-Är slemlösande.
-Minskar sötsug.
-Är bra för cellförnyelse utvändigt och hjälper mot eksem och akne.
-Hjälper mot candida- och IBS-besvär.
-Hjälper vid urinvägsbesvär.
-Stimulerar lymfsystemet.

Jag själv dricker citronvatten varje dag. Det är dessutom en god måltidsdryck💚.

Rå choklad

Choklad är ett mycket uppskattat livsmedel men har också en historik av att vara en läkeväxt. Choklad bönan innehåller viktig näring och är rik på antioxidanter. Raffinerad choklad hettas  upp flertalet gånger och det resulterar i att näringen går helt förlorad.

Rå choklad soltorkas och fermenteras. Processen överstiger inte 42 grader Celsius och det görs för att näringsämnena ska bibehållas. Rå choklad räknas som en superfood. Det finns antioxidanter, polyfenoler och flavonoider.  Rå choklad innehåller vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror.

Vitaminerna som finns i rå choklad är A, C, E, B1, B2, B3 och B5. Mineralerna är järn, kalcium, zink, fosfor, kalium och stora mängder av magnesium. Det brukar sägas att ett starkt sug efter choklad kan eventuellt vara ett tecken på magnesiumbrist. Aminosyrorna  som chokladen innehåller är alanin, arginin, valin, tyrosin, fenylalanin och tryptofan. Det är dock polyfenolerna som är nyttiga. Faktum är att rå choklad är en av de mest näringsrikaste källorna utav polyfenoler. Forskningen har dragit slutsatsen  att polyfenoler har många hälsofördelar. Polyfenolerna i rå choklad gör att [1 och 2]:

  • Det hjälper till att bidra till normalt blodtryck

  • Ge bättre kolesterol- och blodsockernivåer

  • Teobromin orsakar också en uppiggande effekt

Med andra ord är den råa chokladen med gott samvete. Riv lite yoghurten, smoothien och där det är gott med lite choklad. 

1. Mudemuti, NV et al (2021): Phenolics and alkaloids of raw cocoa nibs and husk: The role of soluble and insoluble - bound antioxidants, Food Bioscience - Elsevier.

2. Zyzelewicz, D et al (2018): The effect on bioactive components and characteristics of chocolate by functionalization with raw cocoa beans, Food Research, Elsevier.

Groddar

Groddar innehåller många bra näringsämnen som vitamin C, B, A och E. Dessutom innehåller groddar få kalorier. I groddningen frigörs välgörande enzymer som underlättar matsmältningen. En bra matsmältning är a och o för god hälsa.

Groddar innehåller också mycket fibrer som är befrämjande för mage och tarm.

Genom att äta mat som groddar som är naturliga får du maximalt med näring och enzymer (ej uppvärmda). Det hjälper kroppen att rena sig från gifter och slaggprodukter. 

Groddar hjälper till mot en försurad kropp. Groddar är basiska som neutraliserar eventuell försurning i kroppen. Det går till och med att göra smoothies på groddar.

Att grodda själv kostar inte mycket och du tillgodogör många välgörande vitaminer och ämnen. En riktig hälsobomb med andra ord som ger dig vital livskraft och energi.

bottom of page