top of page

Gurkmeja
Gurkmeja innehåller ämnet curcurmin (det vill säga 5 % av fenoliska curcurminioider). Gurkmeja innehar egenskaperna att hjälpa till med att vara antiinflammatorisk, antioxidant (skyddar mot fria radikaler), förbättrar immunförsvaret, hjälper till med sårläkning och är antimikrobiell [1].

Gurkmeja används i Ayurveda för att balansera vata, pitta och kapha. För mycket gurkmeja kan ge överskott av pitta och vata. Den har välgörande egenskaper som gör att den bygger upp rasa och rakta dhatus (det vill säga blodet och plasma i cirkulationssystemet). Gurkmeja stimulerar agni (den förbrännande elden) och hjälper också att reducera kapha och ama (slaggprodukter och toxiner) [2.].

Gurkmeja anses att ha många medicinska egenskaper i Ayurveda. Gurkmeja stärker även också energin som finns överallt i kroppen, lättar gasbildning, avmaskar, förbättrar matsmältning, reglerar menstruation, löser upp gallstenar och förbättrar artrit. Det går att säga att gurkmeja är ett exempel på en rasayana. Rasyana befrämjar produktionen av ojas som i sin tur hjälper till att hålla kanalerna rena.

Gurkmeja doseras maximalt ½ tesked/dag. För att få maximal effekt har det visat sig vara fördelaktigt med ha med fett och att det är uppvärmt. Gurkmeja och ingefära, kokosolja (eller ghi), peppar och vatten är en mycket gynnsam kombination som heter guldmjölk som är bra för mycket. Eftersom gurkmeja är antimikrobiell hjälper den till att avdöda bakterier och är därför gynnsam vid en matförgiftning.


1. Braun, L., Cohen, M., (2015): Herbs & Natural supplements. An evidence-based guide. Vol 2, ISBN 9780729541725, pp 1009-1017.
2. Google (2018): Ayurveda questions, Tumeric.
bottom of page