top of page

Hallon

Förr i tiden användes hallon för att stärka hjärta och mage. Infusion på hallonblad och nässlor sades förr att öka fertiliteten. Bären innehåller C-vitamin, kalium, magnesium, antioxidanter och fibrer. Kan vara bra för klimakteriet [1 och 3]. Hallon är söt , sur och sammandragande. Har en kylande effekt och hjälper matsmältning agni. Hallon stimulerar vata och minskar kapha dosha eftersom hallon är slemlösande och är av de skälet bra för att minska ama. Är inte lämplig att blanda med mjölkprodukter som är en ogynnsam kombination enligt Ayurveda.

Hallon är bra att blanda i smoothie (utan mjölkprodukter). Att dricka hallonte är bra för att bli gravid (men bör inte drickas när man är gravid). Hallon innehåller också ketoner som sägs vara bra för att få bort bukfettet [2.].

Hallon sänker också blodtrycket, förebygger mot hjärt- och kärlsjukdomar och bygger upp dhatus asthi (ben) och hud och reglerar blodsockret.

 

 

 

  1. Barnford, D., s., et al. Raspberry leaf tea: a new aspect to an old problem. Br J Pharmacol 40.1 (1970): 41-43.

  2. Morimoto, C., et al. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Science 77.2 (2005): 194-204.

  3. Smolinski, D., et al. A pilot study to examine a combination botanical for the treatment of menopausal symptoms. J Alternative Complement Medicine 11.3 (2005): 483-489.

  4. Google, Fråga Ayurveda raspberry.

bottom of page