top of page

Jod

1.5 miljarder människor lever i jodfattiga områden. 72 % av jordens befolkning har jodbrist störningar.

En liten jodbrist kan ge följande tecken som håravfall, sköra naglar, minnesproblem, förstoppning och viktökning.

Jods betydelse och funktion för ämnesomsättningen upptäcktes 1818. Struma orsakad av jodbrist är idag sällsynt sjukdom eftersom bordssalt är berikat med jod och dessutom finns jod i mjölk.

I kroppen finns de största mängderna av jod i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det i mindre andel i hud, skelett, äggstockar, bröstkörtlar, prostata och nervsystem. Vår kropp kan inte producera eller lagra jod. Utav den anledningen är det viktigt med tillräcklig tillförsel av jod. Jod är bra för sköldkörtelhormonet. Musklerna och hjärnan behöver också jod.  

Jod hjälper till att bibehålla normal ämnesomsättning och är viktig att se till att man får i sig. Att äta för mycket jod är inte heller bra. Jod hjälper dessutom till med att avgifta kroppen från metaller som aluminium, kadmium, bly, och kvicksilver.

Jodbrist kan ge symptom som hjärndimma, fibromyalgi, hypotyreos m.m. Det finns också studier som säger att jodbrist leder till högre sannolikhet att utveckla cancer.  Forskare utvärderade urinhalter innehållandes jod. De kom fram till att de flesta av cancerpatienterna led av allvarlig jodbrist.

De jodrikaste källorna är alger, fisk och skaldjur.

bottom of page