top of page

Den fantastiska hjärnan

Tankar som skapas av vår hjärna går faktiskt förändra. Hjärnan är ett fantastisk fascinerade system som styr vår andning.


Intressanta fakta är att hjärnan kan producera nya hjärnceller i vuxen ålder, enligt Peter Eriksson. Forskning har kommit fram till att hjärnan kan förändras. Det vill säga att om hjärnan skadas kan den kompensera genom att omorganisera sig själv så att andra delar kan ersätta den skadade delen. Hjärnceller som dör kan ersättas. Nya omkopplingsbanor (synapser) kan skapas. Något som man inte trodde var möjligt före 1990.


Hjärnan kontrollerar och koordinerar flertalet kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans, kroppstemperatur, intellekt, känslor, minne och inlärning. Det vill säga större delen av kroppen styrs av hjärnan. Vad är viktigt för att få en välmående hjärna?


Träning har visat sig vara en viktig komponent för att förbättra hjärnans inlärning och minne. Träning kan också hjälpa dig att hantera stress och få en bättre sömn som också hjälper hjärnan att bli väl fungerande. Tillräckligt mycket sömn är också viktigt för att stödja hjärnans funktion. Bra varierad kost innehållandes hälsosamma fetter, antioxidanter, vitaminer, mineraler hjälper till att stimulera hjärnas funktioner. Grönsaker, frukter, bär, nötter, kolhydrater som till exempel potatis och rotfrukter och hälsomma fetter är befrämjande för din hjärna.


Träning är en viktig komponent för att åstadkomma hjärnhälsa. Speciellt pulshöjande träning.


Regelbunden träning och motion minskar även risken för demens med 40 procent och kan till och med föryngra hjärnan, enligt läkare Anders Hansen.


När hjärnan är i obalans kan det uppvisas symptom som trötthet, huvudvärk, hjärndimma, utmattning, utbrändhet och stroke för att ge några exempel. Vilket är något som är vanligt förekommande sjukdomar i dagens samhälle.


Reiki är en helande handpåläggningsmetod som kanaliserades av Mikao Usui för ca 100 år sedan. Energier tar bort eventuella blockeringar och din kropp hamnar i balans och med hjälp av Reiki får kroppen det optimalt för att åstadkomma hälsa.


För att minska stress och få hjärnan i balans går det att göra lugnande aktiviteter. Jag tycker mycket om Yoga, Qi gong, meditation och Reiki. Framförallt Reiki har haft en lugnande effekt på mig. Jag har gett mig själv Reiki i stort sett nästan dagligen sedan jag lärde mig Reiki och det har gjort att jag har blivit lugnare, tllfreds och tryggare som person. Något som jag kan starkt rekommendera för den som inte har prövat det ännu. För mig är det en skön stund där jag får energi, vitalitet och en lätthet i kroppen. Men även mitt sinne och tankar har förändrats och nya tankesätt har kommit till mig. Det kan möjligen vara så att Reiki har omkopplat neuronbanor och möjliggjort nya tankesätt i min hjärna.


Ayurveda är en 5000 år gammal livkunskap som kanaliserades av rishis som hade frågeställningen "Hur man kan nå balans på enklaste möjligaste sätt utan motstånd". En livskunskap som har visat sig innehålla kunskap som är aktuell än idag.


Ayurveda har gjort att jag har börjat på att fundera på vad jag stoppar för bränsle i kroppen. Ayurveda är så mycket mer än bara hälsosam mat som är anpassad för din dosha (kroppkonstitution) för att få optimal matsmältning och inga slaggprodukter. Det är en livskunskap som också tittar på sitt sinne. Det vill säga att dina tankar och känslor måste också bearbetas och smältas. Även vårat sinne kan skapa slaggprodukter i vår kropp. Kropp, själ, sinne och ande eftersträvas att vara i balans och i sin tur hjälper hjärnan att nå ett välbefinnande.


69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Comments


bottom of page