top of page

Den gyllene medelvägen

Det finns flertalet läror som pratar om den gyllene medelvägen. Att inte göra något för mycket men samtidigt att inte göra det för litet.
Enligt Aristoteles är den gyllene medelvägen en mittpunkt mellan två extremer. Väldigt ofta betyder det att det är ett överskott eller underskott av något om man inte väljer den gyllene medelvägen.


Exempelvis:

Feghet - Mod - Dumdristighet

Blygsamhet - Ödmjukhet - Skrytsamhet


Är medelvägen ett medelvärde

Medelvägen handlar med andra ord inte om ett exakt mellanvärde utan att om rätta måttet i rätt situation. Det vill säga rätta måttet är väl och noga avvägt. Ibland krävs det att man handlar med kraft men också ibland med försiktighet. Med andra ord att man hittar balans i varje situation.


Siddharta/Buddha kom ursprungligen från ett rikt hem. När han kom utanför palatset såg han lidandet och blev asket. Han hörde en musiklärare säga till sin elev följande ord.

"Spänn inte strängarna för löst för då uppstår det inget ljud. Men å andra sidan spänn inte strängarna för hårt för det kan orsaka att de går av".

Siddharta/Buddha förstod att han övergjorde saker och ting och att han höll på att gå sönder och ändrade genast livsväg. Varken ett liv i lyx eller ett liv i asketism var den rätta vägen till sanningen. Buddha kom till insikten att inte leva i lyx och ett överflöd men också ej heller att leva för fattigt var välgörande för att uppnå ett utvecklat medvetande. Den gyllene medelvägen kan hjälpa mänskligheten att komma till insikt och men också även befrielse. Den rätta vägen för att uppnå upplysning är enligt Buddha en enkel tillräcklig livstil med självdisciplin och meditation.


För mig är den gyllene medelvägen att hitta den väg som ger dig lagom och exakt rätt av allt. Att man hittar "flow" i sitt liv och kan fokusera på att hitta sig själv, svaren inom sig själv och hitta ett sammanhang med andra. Det i sin tur hjälper dig att komma till insikter.


"Balans är att vara i sitt flow med noga övervägd gyllene medelväg. Att vara lagom i det som situationen kräver".


Aristoteles skriver följande:


"Vem som helst kan bli arg-det är lätt. Men att bli arg på rätt person och lagom mycket, vid rätt tillfälle, av rätt anledning och på rätt sätt - är varken vanligt eller lätt".


Att vara lagom och tillräcklig är med andra ord att vara balanserad. Lagom betyder "varken för mycket eller för litet", "utan överdrift eller "för ändamålet lämplig".


Den gyllene medelägen är tänkvärda ord som kommer från kända läror och filosofer som tåls att begrundas och tänka till om vad det betyder för dig.

107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

コメント


bottom of page