top of page

Hur en narcissist kan reagera

För dig som inte vet vad narcissist är eller inte har stött på dem är det bara att gratulera. En narcissist är en person som har en personlighetsstörning som är obotlig enligt vad vi vet idag. Ordet narcissist kommer från grekiskan mytologin om den vackre Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild. En narcissist har en grandios självbild och anser sig vara bättre än ”vanliga människor”och tycker också att de har rätt till särskilda förmåner. Men under ytan av narcissistens självsäkerhet finns en bräcklig sårbarhet. De är extremt lättkränkta och mycket känslig för att bli ifrågasatt (enligt mindler.se).


Enligt Otto Kernberg har narcissister en borderline sjukdom där barnet i ungdomens dagar inte lyckas smälta positiva och negativa upplevelser till en begriplig och sansad verklighetsuppfattning. Det vill säga att de har mycket obearbetat och en svart eller vit verklighetsuppfattning oftast till deras fördel.

Narcisster är verkligen svartvita, dualistiska och polära. De anser att antingen är du med dem eller så är du emot dem. Om du inte är med dem blir du deras fiende nummer ett. De är dock väldigt snäv i sitt tänkande och lätt att räkna ut vad de kommer göra härnäst eftersom de följer ett säkerställt mönster.


Fas 1: I begynnelsefasen är det ”love bombing” som gäller och i den här fasen är det omänskligt bra. De är perfekta och helt underbara. Tyvärr måste det sägas att det är ett spel för sanningen är att narcissisten har inte känslor som du och jag har. Relationen med en narcissist växer forcerat snabbt. Samtidigt som de eskalerar sin ”love bombing” taktik.


Fas 2: I nedvärderingsfasen bryts du sakta ner till att bli underdånig. Det vill säga kanske det som först såg som positivt och attraktivt hos dig börjar nu användas emot dig. Nu börjar en själslig nedbrytning där resultatet brukar bli att man tappar bort sig. Det är här narcissistens riktiga och hänsynslösa ansikte börja visa sig. Någonstans kommer insikterna om de patologiska lögnerna och det är alltid en relation som kommer ta slut för eller senare. Narcissister är oförmögen att ha en bestående relation.


Det enda sättet att ta sig ur narcissistens grepp är ingen kontakt. Det är oftast där det smutsiga efterspelet brukar komma. Det vill säga att de börjar sin smutskastningskampanj som är allt ifrån deras egna projiceringar och lögner. Det är här den koverta narcissisten brukar rekrytera en arme med ”flygande apor” eller ”apater”, som är ett vanligt fenomen i efterspelet med narcissister. Det är människor som fått höra lögner om dig och tvingats att ta ställning. Deras syfte är att de ska bli deras marionettdockor som ska kriga i narcissistens sak och göra deras smutsarbete.


Narcissisten vill också att du ska känna dig exkluderad, isolerad och de vill att du ska bli straffad för att du inte vill bli kontaktad av dem. De vill också att du ska veta att de klarar sig bra och att du har gjort ett stort misstag. De vill att alla ska vara emot dig det vill säga en sorts mobbing. Det ultimata är att få dig att tro att du är galen och har gjort något felaktigt. Efter det brukar ”roffa åt sig” perioden komma med krav på pengar. Många av narcissisterna brukar också göra en ekonomisk misshandel på dig. De kommer försöka att ge dig skuldkänslor. De kommer att överösa dig med mail, SMS med massor med krav.


Fas 3: I den här fasen inser narcissisten att de är kasserad. Det är nu det kommer riktigt grov ilska. Det är hat och ilska om vartannat. De vill göra dig rädd så att du blir ordentligt straffad. Det är som en tvååring i en vuxen kropp som kan till och med få ett vansinnesutbrott. Det är oftast i den fasen som andra människor börjar att reagera och inse vad narcissisten håller på med. Det är här rådet ”ingen kontakt” börjar att löna sig. Narcissister är oftast som värst när de börjar att ge upp. Sanningen kommer alltid fram för narcissister hamnar alltid i ett hörn till slut. Där det finns ingen återvändo. Då kan de kollapsa. De förstår verkligen inte världen. Problemet för en narcissist är att de har ingen självkänsla och under ytan finns ett självförakt (enligt Otto Kernberg). Ett självförakt som de har försökt eliminera med en grandios självbild.


För dem handlar världen om att överlevnad där de måste överleva. De kommer till slut att tröttna eftersom de känner sig endast levande när de får fortsätta det här spelet. De kommer gå någon annanstans och hitta en annan person som de bryter ner själsligt. För de är oförmögna att bryta sig ur mönstret.


Jag hoppas att det här är dig till hjälp därute och gett dig en bra förklaringsmodell.


Det bästa till dig!


//Sofie
4 158 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Commentaires


bottom of page