top of page

Kombucha love


Kombucha har funnits länge. Det är fermenterat te med hjälp av en Volga-svamp (eller scoby) och är en symbiotisk kultur med många olika nyttiga bakterier och jäststammar. Kombucha har fått en nyrenässans när man i USA började att servera dem på lunchrestauranger som hälsodryck.


Kombucha har bryggts och druckits av människor under tusentals år och då främst i Kina och Ryssland. Det har även kallats livets hälsodryck. De senaste 15 åren har det forskats om Kombucha. Forskningen stöder att det finns viktiga näringsämnen. Te blir nyttigare när det har blivit Kombucha. Det skapas flera olika nyttiga b-vitaminer, organiska syror och aminsyror. Kombucha har också massor av antioxidanter som inte finns i teet från början. Kombucha stärker därför hela kroppens inre system och hjälper kroppen att rena sig själv.


Varför ska man då dricka Kombucha ?


- Det är en superkälla av antioxidanter.

- Det är en naturlig detox och renar kroppen .

- Innehåller ättikssyra som renar kroppen.

- Kombucha innehåller också andra syror, såsom mjölksyrabakterier, glukonsyra, kaprylsyra, citronsyra, mjölksyra och smörsyra.

- När kombucha går in i matsmältningssystemet fyller den magen med enzymer som bryter ner mat som inte har smält tillräckligt, samt avfall och toxiner.

- De probiotiska bakterierna i kombucha kan också stärka ditt immunförsvar. En av anledningarna till detta är att matsmältningen och tarmarna faktiskt står för 80% av immunsystemet.

- Om din tarmflora och mage är nöjd, kommer du både ha bättre humör och stärkt koncentration. Serotonin som är ett lyckohormon bildas också i tarmarna.

- Kombucha stärker kroppens absorption av näringsämnen.

- Forskare har också funnit att dricka kombucha kan vara bra för huden på andra sätt, bland annat genom att minska och förebygga rynkor. I folkmun har Kombucha fått smeknamnet skönhetens elixir.

- Kombucha har också en stressavlastande effekt.

- De tarmbakterier som kombucha innehåller kan bland annat hjälp till med att minska insulinresistensen, vilket sänker blodtrycket.

- En av de mindre kända funktionerna i kombucha är att det faktiskt kan skydda dina lungor.

- En studie från 2015 tittade på hur en daglig dos av kombucha skyddade råttor mot hjärtinfarkt.

(Information hämtad från hemsida https://frisky.se ).


Kombucha smakar syrligt och smakrikt. Många upptäcker hur gott Kombucha är och använder det som alternativ till söta drycker. Själv älskar jag Kombucha! Jag minns också hur min mamma gjorde Kombucha. Min familj skrattar gott åt mig och tycker det ser ut som flytande hjärnor (svampen) i teet men jag bryr mig inte. Kombucha love.

101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

תגובות


bottom of page