top of page

Konstruktiv feedback/kritik

Konstruktiv kritik handlar om att vilja hjälpa din nästa att växa och utvecklas. Det handlar om att betona det positiva. Men samtidigt vara ärlig och konkret. Det som framförallt måste göras är att fokusera på beteendet du vill se, istället för det som inte fungerar. Angrip inte med kritiken gentemot en person. Det får aldrig vara personligt. Det är endast beteendet som kan belysas.


Görs det på annat sätt är det med största sannolikhet inte välmenat. Det kan till och med vara manipulativt och utifrån en härskarteknik. Det vill säga att det är inte konstruktiv kritik.


Det är en stor konst att få till konstruktiv kritik och det är inte alltid det lyckas. Men när det lyckas blir det ett växande för alla parter och det blir ett bra resultat. Relationer förbättras när de klarar av att hantera det.


Inom andlighet pratas det om att "vi alla är ett". Personligen tror jag att vi måste då måste lära att ge välmenad konstruktiv kritik/feedback och lära oss att ta emot det också. För vi alla vill väl säkerligen åstadkomma ett bättre klimat för allt och alla och som konsekvens blir det utveckling. Så behandla alla med den respekt de förtjänar. Ha respekten att aldrig peka ut någon.


Känner inte mottagaren att kritiken var välmenad har du inte lyckats. Precis som lagen om kränkande särskiljnad har mottagaren rätt till sin upplevelse och det går inte att säga att personen är lättkränkt. Vi måste lära oss att visa respekt till varandra och nå varandra där vi är. Samtidigt finns det ingen annan väg att båda lyssnar på varandra.


Det finns dock tips för att uppnå konstruktiv kritik:


  • Var uppriktig, positiv men samtidigt utvecklande och hjälpande. Det är viktigt att det känns att det finns en välvilja bakom konstruktiv kritik.

  • Var tydlig, konkret och specifik. Det vill säga att så att inte saker missförstås och tolkas fel.

  • Håll dig inom ramarna. Det vill säga sväva inte ut i periferin. Håll dig till den konstruktiva kritiken du vill framföra.

  • Ställ frågor för att förstå den andras ståndpunkt.

  • Agera med respekt, ödmjukhet och var inte nedlåtande. En som tar emot kritik kan känna sig utlämnad så ha respekt för det.

  • Avsluta alltid med något som är bra för att hjälpa mottagaren att ta det positivt och konstruktivt.

Väl mött ute i etern!


//Sofie100 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Komentar


bottom of page