top of page

Lösningsorienterad och problemorienterad

Vid problem är det viktigt att se dem. Det vill säga att inte blunda och ignorera dem. Att vara problemorienterad fyller därför en funktion att problem blir synliggjorda. Men vad händer om man enbart ser problem? Ja, det blir naturligtvis inte bra eftersom man fastnar i problemställningar.


När man är lösningsorienterad försöker man lösa uppkomna problem. Mänsklighetens lösningsorienterade sätt har gjort att vi har kommit på nya ide'r för att lösa eventuella problem som har uppstått.


Jag kan visa positiva saker där man lösningsorienterat försökt att hitta lösningar på problem. I Corona tider finns det många problem och orostecken. Det saknas t.ex. handsprit och andningsmasker. Essity (ett hygienföretag där min äldsta syster jobbar) har ställt om sin produktion och börjat göra ansiktsmasker. Sekab har också ställt om sin produktion och har börjat göra handsprit.


Min äldsta systers barn som vanligtvis jobbar på Saab Scania har blivit tillfälligt permitterad. Istället för att gå hemma har hon gått en snabbkurs i att ta hand om Corona-patienter. Hon hjälper nu till på olika sjukhus i Stockholm.


Ingegerd min syster hade en svår förkylning veckan före Corona tog fart i Sverige. Hon kan ha haft Corona. Hon säger att med glädje skulle gå och ge blodplasma. Men som sagt måste hon ju testas först. Där kan utökad testning fylla en funktion att hitta de som kan ge blodplasma med naturligt immunförsvar.


Jag själv jobbar på och går på jobbet varje dag. Jag kan innerligt säga att jag är glad att ha ett jobb att gå till. Vi går inte och fikar tillsammans och vi har online-möten och om vi har fysiska möten sitter vi minst två stolar ifrån varandra (vilket inte är ofta). Mitt företag SCA har skänkt skyddsutrustning till vården.


Jag tror att vi alla kan hitta mer lösningsorienterande lösningar. Jag (inklusive mig själv) ger en veckans utmaning att fundera hur jag kan bidra till att hjälpa till i våra Corona utmaningar, vilket inte behöver vara något märkvärdigt. Det kanske räcker med att vi bara är snäll med varandra och gör något mer än vad vi vanligtvis brukar göra i vardagen. "Join the movement" och bli mer lösningsorienterad.1 062 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Commentaires


bottom of page