top of page

Möt skuggjaget och börja leva fritt

Lever du fri och fullt ut? Carl Gustaf Jung definerade skuggjaget som något vi alla har inom oss och som arketypen vi bär inombords. Det är en skuggsida av dig själv som du inte vill möta. Till exempel en person som jobbar hårt för att visa en osjälvisk och ha en medmänsklig sida kan ha en girig sida djupt förträngd inombords. Den delen av skuggjaget förträngs och förnekas kanske djupt.


IT IS ONLY WHEN WE HAVE

THE COURAGE TO FACE THINGS

EXACTLY AS THEY ARE

WITHOUT ANY SELF-DECEPTION

OR ILLUSION.

THAT LIGHT WILL DEVELOP

OUT OF EVENTS

BY WHICH THE PATH TO SUCCESS

MAY BE RECOGNIZED

I CHING


I korta ordalag det vi inte kan möta eller för den delen inte vill möta kommer aldrig lämna dig. Skuggjaget kommer ofta upp till ytan när man till exempel blir arg, rädd eller hamnar i försvar. Det man pekar finger mot andra är oftast en skuggsida som man äger själv! Att peka fingrar överlag är ett kännetecken på en skuggsida.


Men vi har alla skuggsidor men utvecklingen ligger i att få vädra skuggorna och göra något konstruktivt av det. Eftersom de undertryckta sidorna kan ta över personligheten. Till exempel växte Barack Obama upp utan sin pappa, vilket skapade undertryckta skuggsidor hos honom. Men genom att erkänna att de existerade använde han sitt ljus att eliminera orättvisor inom politiken. Det handlar om att transformera de jobbiga sidorna till något positivt. Det är där balansen kommer in.


Varför ska jag möta skuggjaget? För att du blir fri, visar andra mer respekt, blir lycklig och lyckas bättre i livet. Att lyckas är att bli nöjd med sig själv.


Det finns även kollektiva skuggsidor i vårt samhälle som till exempel "Me too" och "Black lives matter". Det gäller att hitta en sund balans och hitta vägar framåt. Att transformera det tunga till ljus. Det bästa till dig och andas in den ljuva brisen av sommarluft.


Sofie J.A.


130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Kommentare


bottom of page