top of page

Reiki till min pappa som är dement

Min pappa är dement. Han klarar inte längre att vardagligt som att betala räkningar, städa och andra vardagliga saker. Han kan upprepa saker han säger många gånger om igen. Det är inte lätt att se min pappa som har varit extremt och utmärkande intelligent sakta men säkert försvinner bort från sitt ursprungliga jag. De dagar som är bra kommer han ihåg lika illa som igår. De dagar som är sämre är när hans minne har blivit betydligt försämrat och han inte kommer ihåg att jag har en familj och att han har barnbarn.


Jag brukar åka hem på lunchen och äta med min pappa. Han äter bättre med sällskap och han tycker om att prata om det som har hänt tidigare i hans liv. Just den här dagen var jag väldigt stressad och försenad att hinna med att äta lunch med honom. Jag brukar stanna till på vägen och köpa lunch. De brukar känna igen mig på restaurangen och frågar hur min pappa mår. Jag brukar alltid få med mig en liten efterrätt till pappa.


När jag kommer hem till pappa sitter han och darrar som ett asplöv. Jag blir chockad och frågar - Vad har hänt?

- Var är mamma, frågar pappa?

Jag sätter mig ner och tar pappas hand och säger

- Mamma dog för tre år sedan.

- Vad säger du, säger pappa chockat.

Tårarna börjar att rinna ner för hans kinder. Jag börjar att gråta över att pappas värld måste vara otrygg, oviss och att han måste uppleva sorgen igen som det var första gången. Jag börjar att ge honom Reiki. Hans hand är sval och hans energi känns stagnerad. Mina händer vibrerar och min arm är avdomnad. När jag tittar upp på honom ser han lugn och trygg ut och hans ögon har fått en vacker glans. Han sitter bara lugnt och tittar drömmande framåt.


- Hur mår barnen och Anders, frågar pappa?

Plötsligt inser jag att han har en närvaro och mår mycket bättre. Jag börjar förstå att Reiki är välgörande för de som är äldre. Efter den händelsen ger jag alltid pappa Reiki och han har börjat be om att få det. Det har blivit vår procedur som vi gör tillsammans. Det jag märker är att han blir lugnare av Reiki och får en bättre närvaro.


Jag åker därefter hem och börjar leta efter de som har liknande erfarenheter. Jag hittar två forskningsstudier som säger att Reiki hjälper till med att reducera smärta, lättnad från oro, förbättrad sömn, mindre illamående och ger dem en lugnare andningsrytm [1 och 2]. I USA ger de Reiki på hospice och de har bara fått positiv feedback på det.


1. Bullock, M.,(1997): Reiki: a complementary therapy for life. Hospice of the valley, Phoenix, Arizona, USA. American Journal of Hospice and Palliative Medicine 1997; 14(1): 31-33.

2. Conner, K., Anadarajah, G.,(2017): Reiki for hospice patients and their caregivers: an in-depth qualitqtive study of experiences and effects on symptoms. Journal of pain and symptom manangement 2017; 53(2): 420-421.


191 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page