top of page

vitaminer

Ordet vitamin skapades av en polsk man som var biokemist. Han kallade dem livets aminosyror (vit = liv och amin =aminosyror). Vitaminer tillförs utifrån via vår kost eller som vitamin-tillskott. Den i särklass bästa vitamin-källan är via en varierad bra kost.

Vitaminer behövs för att kroppen ska kunna ta till vara näringsämnnen i maten. De behövs för immunförsvaret, nervsystemet, musklerna och syn.

Vitaminer och mineraler hjälper till kroppens många funktioner. Tillsammans med fett, protein och kolhydrater åstadkommes uppbyggnad, reparation och försörjning till celler och vävnader. För alla metabola funktioner i kroppen behövs det vitaminer och mineraler.

hälsosam mat

Fettlösliga vitaminer

Vitamin A - är ett fettlösligt vitamin som förekommer i två former retinol och betakaroten. Retinol finns i animaliska produkter och betakaroten i vegetabiliska. Betakaroten kan även benämnas 

Mineraler

Jod

1.5 miljarder människor lever i jodfattiga områden. 72 % av jordens befolkning har jodbrist störningar.

En liten jodbrist kan ge följande tecken som håravfall, sköra naglar, minnesproblem, förstoppning och viktökning.

Jods betydelse och funktion för ämnesomsättningen upptäcktes 1818. Struma orsakad av jodbrist är idag sällsynt sjukdom eftersom bordssalt är berikat med jod och dessutom finns jod i mjölk.

I kroppen finns de största mängderna av jod i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det i mindre andel i hud, skelett, äggstockar, bröstkörtlar, prostata och nervsystem. Vår kropp kan inte producera eller lagra jod. Utav den anledningen är det viktigt med tillräcklig tillförsel av jod. Jod är bra för sköldkörtelhormonet. Musklerna och hjärnan behöver också jod.  

Jod hjälper till att bibehålla normal ämnesomsättning och är viktig att se till att man får i sig. Att äta för mycket jod är inte heller bra. Jod hjälper dessutom till med att avgifta kroppen från metaller som aluminium, kadmium, bly, och kvicksilver.

Jodbrist kan ge symptom som hjärndimma, fibromyalgi, hypotyreos m.m. Det finns också studier som säger att jodbrist leder till högre sannolikhet att utveckla cancer.  Forskare utvärderade urinhalter innehållandes jod. De kom fram till att de flesta av cancerpatienterna led av allvarlig jodbrist.

De jodrikaste källorna är alger, fisk och skaldjur.

Zink

Zink är ett av de viktigaste spårelementen i vår kost. Det behövs för mer än 200 olika enzymfunktioner i vår kropp. Zink hjälper till med det huvudsakliga skyddet i vårt immunförsvar och är mycket viktig för vår genetiska information.

Zink är en antioxidant och kan också hjälpa till med att detoxa din kropp. Zinkbrist kan orsaka infertilitet, sämre tillväxtförmåga, försämrat smaksinne. Eksem kan kopplas till zinkbrist.

Vad zink gör i kroppen:

  • Stärker immunförsvaret.

  • Skyddar och behandlar förkylning.

  • Bra för smak, lukt och syn.

  • Kan hjälpa mot degenererande ålderstillstånd.

  • Bra för behandling av till exempel akne.

  • Bra för reumatoid artrit.

  • Används vid behanding av infertilitet.

  • Bra för synen.

Bra källor för zink är:

Kött, champinjoner, ostron, ägg, fullkornsprodukter och öljäst. Dosering är 15 - 30 mg dagligen och bör inte överdoseras.

bottom of page