top of page

Kensho, satori och samadhi

Det är egentligen en beskrivning över samma stadie av medvetenhet fast de beskriver det olika. Kensho och satori härstammar från den japanska zenbuddismen medan samadhi kommer från Indien och Vedan.


Det är möjligt för alla att uppnå stadiet där man uppnår ett högre medvetande där dualiteten blivit upplöst och känslan av att vara ett med alla. När man är ett med alla inser man att vi alla är förbunda tillsammans och inte är separerad.
De beskriver (kensho, satori och samadhi) samma företeelse. Det vill säga en icke dualistisk upplevelse. Det är det som brukar benämnas "oneness" eller "ett med alla". Kärt barn har många namn och en del brukar benämna det oneness ( en enhet), wholeness (helhet) eller connectivity (ansluten). De svenska översättningarna gör inte orden rättvisa och det brukar oftast sägas de engelska orden.


Ordet Samadhi är det högsta stadiet som går att uppnå med ett mänskligt medvetande. Samadhi är högst missförstått. Många tror att Samadhi är en situation som liknar döden, vilket är långt ifrån sant. Sama betyder jämnmod. Dhi betyder Buddhi.


Den fundamentala naturen av intellektet/egot är att vilja särskilja och dualisera. Att dualisera är väsentligt för att överleva.


Det finns åtta olika Samadhi-stadier. Savikalpa till exempel är exstatisk, glädjefull och trevlig. Nirvikalpa Samadhi är ett stadie där gränser suddas ut och kroppen försvinner. Buddha upplevde de åtta olika stadierna av Samadhi innan han blev upplyst.

123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Comments


bottom of page