top of page

Om stress

Stress är något som verkligen drabbar alla någon gång i livet. Hur vi ger utlopp för stress är verkligen olika från person till person. Vi är alla unika. Enligt Ayurveda följer det våra doshor.


Stress är en "folksjukdom" . En stor andel av våra sjukdomar tros vara stressrelaterade. Inom Ayurveda sägs det att man är i obalans när man är stressad. Korttidsstress är övergående men när stressen blir långtidsstress är man i farozonen för att utveckla sjukdom. Det är betydligt lättare att hantera stress när man ser ett slut på det. Med långtidsstress är det svårt att se att det slutar.


Stress är som sagt närvarande i allas liv någon gång. Det är därför bra att hitta en "coping-strategi" hur du kan hantera stress.


Här kommer några tips för att hitta en "coping-strategi" för att hantera stress.

  • Var ute i naturen för att komma ner i varv och grunda dig. Om det är möjligt gå barfota och känn kontakten med naturen.

  • Sömn är i särklass det viktigaste vi har för regeneration. Lägg dig vid samma tid varje kväll och kliv upp samma tid. Då lär sig kroppen att det är dags att sova.

  • Ta dig tid att äta mat i lugn och ro. Dessutom finns det mat som är mer lämpad för din kroppskonstitution dosha som försätter kroppen mer i balans.

  • Gör en Ayurvedisk hälsorådgivning för att få råd och tips om mat, stress, sömn och annat.

  • Börja att prioritera det som är verkligt viktigt först och beta av din lista i lugn och ro. Ta bort uppgifter som är av mindre betydelse. Dessutom räcker det med att göra vissa saker "good enough" (tillräckligt bra) det vill säga allt du gör behöver inte vara prefekt.

  • Ta raster med jämna mellanrum för att få återhämtning. Du blir inte effektivare utav att ha inga raster snarare tvärtom att du blir långsammare.

  • Gör en detox. Stress gör att stresshormonet kortisol skapas i binjurarna. Kortisol kan hjälpa dig att prestera bättre både fysiskt och mentalt. Men på längre sikt är höga nivåer skadligt, vilket leder till bukfetma, slaggprodukter Ama, försvagat immunförsvar, huvudvärk eller kanske till och med utbränd. Gör en Ayurveda detox och få omstart på kroppen.

  • Boka en Reiki-session eller lär dig Reiki. Reiki är starkt stress-reducerande och befrämjar avslappning. Det är balsam för själen.

Det bästa till dig!136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lev i nuet

Comments


bottom of page